26 Ekim 2010 Salı

PROGRAMLAMA DİLLERİ VE EN ÇOK KULLANILAN ÇEŞİTLERİ VE EĞİTİM YAZILIMLARI VE TÜRLERİ

PROGRAMLAMA DİLLERİ VE EN ÇOK KULLANILAN ÇEŞİTLERİ
Programlama dili:insan ile bilgisayar araasındaki iletişimi sağlar.Farklı işlevleri gerçekleştirmek için oluşturulan pogramları n bilgisayar tarafından algılanacak şekilde derlenmesini sağlar.programlama dili,insan dilini bilgisayar diline cevirir.
En çok kullanılan programlama dilleri:
*PHP(PERSONEL HOME PAGE)
*ASP(active server pages)
*JAVASCRİPT
*ASSEMBLER
*BASİC
*COBAL
*FORTRAN
*VİSVAL BASİ
*C
*C++
PROGRAMLA DİLLERİNİN UYGULAMA ALANLARI
1-Bilim ve mühendislik nalanında
2-Veri tabanı kullanımında
3-Sistem programcılığında
4-Genel amaclı kullanım
EĞİTİM YAZILIMLARI VE TÜRLERİ
Eğitim yazılımları öğrencilerin yeni bilgileri öğrendiği.yeni içerikler ile karşı karşıya kaldığı,daha önceden öğrenmiş oldukları bilgilerile pratik uygulamalar yaptıkları  ve daha önceden öğrendikleri bilgileri ne kadar öğrendiklerini test eden "bilgisayar programlarıdır.
egitim yazılımları türlerine ayrılır.eğitim yazılımlarından öncelikle hedeflere uygun olması beklenirrr.öğrenci özellikleri ile uygun olması gerekirrr.

20 Ekim 2010 Çarşamba

İKİLİK SİSTEM VE MAKİNE DİLİ-GÜNCEL MİKROİŞLEMCİLER

İKİLİK SİSTEM VE MAKİNE DİLİ
İnsan beyninin tüm vücut organlarını sinir sistemi vasıtasıyla yönetmesi gibi işlemciler de kontrol sinyalleriyle sisteme bağlı tüm birimlerin çalışmasını düzenler ve yönetir.1971 de Intel firması sayesinde bilgisayarlar iyice küçülmüş evlere girmeye başlamıştır.Mikroişlemciler milyonlarca transistörden oluşmaktadır.Elektrik sinyalleri bunun üzerinden akar.Bilgisayarın yaptığı tüm işleri toplama,çıkarma,çarpma ve bölme gibi işlemler bu sinyaller vasıtasıyla gerçekleşir.Devrede elektrik sinyalinin olması"1",elektrik sinyalinin olmaması"0" ile ifade edilir.İşlemci bu işlemleri en basit sayma sistemi olan ikilik düzen yani "0" ve "1" sayılarını kullanarak yapar.Komut,işlem,veri vb. kavramların ikili sayı sistemi ile ifadesine makine dili denir.Örneğin ses ve görüntü kaydı da ifade edilebilir."0" ve "1"in bilgisayarda kapladıkları alana bit denir.
GÜNCEL MİKROİŞLEMCİLER
Mikroişlemciler türleri tür ayrımı aynı anda işleyebildiği bit sayısına göre yapılır.Bunlar 8,16,32,64 bitlerdir.Pentium tabanlı mikroişlemciler Pentium:64 bitlik veri yolu sayesinde 486 kodlu işlemcilere göre çok daha yüksek performansa sahiptir.8 Kb komut ve 8Kb veri içeren önbelleğe sahiptir.
Günümüzde mikroişlemciler her şeyde kullanılır.Örneğin beyaz eşyalarda yani çamaşır makinesi,buzdolabı,kamera,televizyon vb.

12 Ekim 2010 Salı

bilişim ve üniversiteler

 Bilişim teknolojilerinin kullanımı gün geçtikçe yeni boyutlar kazanmakta ve insan yaşamını mümkün olduğu ölçüde olumlu yönde etkilemeye devam etmektedir.Üniversiteler,teknolojinin en sık ve en çok kullanıldığı kurumlar olmasına karşın , özellikle internet tabanlı uygulamalarda arzulanan üretkenliği sağladığı söylenememektedir.Üniversite bünyesinde sahip olunan kurumsal bir yazılım,genel uygulamalar mantığında gereksinimlere yanıt verip Fakülte yada diğer akademik birimlerin kendilerine özgü yapıları dikkate alındığında yetersiz kalabilmektedir.Bu durum aynı yönetimsel açıdan,bir ülkeye bağlı,dış ilişkilerde bağımlı ama iç işlerde serbestolarak yetkilendirilen özerk bölgelere benzetilebilir.
     Bu çalışma özellikle üniversitelerin ve özellikle onun alt birimi olan Fakülte ve diğer kurumların internet tabanlı uygulamalardan etkin bir şekilde  yararlanarak eğitimsel ve diğer kurumlardaki faaliyetlerde etkinliğini sağlamalarını araştırmaktadır.Bir web sitesinde,Fakülte içinde ve dışındaki kullanıcılara ihtiyaç duydukları her türlü bilgiyi en uygun ortamda nasıl sağlanmak gerektiğini örnek uygulama ile ortaya koyan bir çalışmadır.