16 Kasım 2010 Salı

GNU Genel Kamu Lisansı (GNU GPL ya da GPL) birçok yerde kullanılan ücretsiz yazılım lisansıdır ve özgün hali Richard Stallman tarafından GNU projesi için yazılmıştır. Üçüncü ve son sürüm ise Richard Stallman'ın yöneticisi olduğuÖzgür Yazılım Vakfı (FSF), Eben Moglen ve Yazılım Özgürlüğü Hukuk Merkezi[2] tarafından kaleme alındı ve özgür yazılım camiasının çeşitli itiraz ve katkılarıyla son halini aldı.
Bu lisansın güncel sürümü (GPLv3), Özgür Yazılım Vakfı[1](FSF) tarafından 29 Haziran 2007'de yayınlandı. GNU Kısıtlı Genel Kamu Lisansı yani LGPL ise GPL'in bazı yazılım kütüphaneleri için yazılmış sürümüdür.
Copyleft esaslı lisansların en güçlü ve en yaygın örneği olan GNU GPL, günümüzde milyonlarca yazılım bileşeni tarafından kullanılmaktadır.
Genel Kamu Lisansı (GPL-General Public Licence)
Genel Kamu Lisansı olarak Türkçe’ye çevrilen GPL’in tarihi 1983 yılına uzanıyor. GPL’in yazılım sahibine getirdiği en önemli yükümlülük, yazılımların kaynak koduyla beraber dağıtılmasıdır. Bu sayede yazılımı kullanan bilgisayar kullanıcısı, yazılımın kaynak kodlarına ulaşabilmekte ve kaynak kodlarını kendi gereksinimleri doğrultusunda değiştirebilmektedir.
GPL ile lisanslanmış bir yazılımın kaynak kodlarına ekleme yapabilirsiniz, bu kodları değiştirebilirsiniz; ancak yaptığınız bu değişiklikler yazılımın lisansını değiştirmez. Zaten bu durum, programın tekrar dağıtımını engelleyebileceğinden GNU GPL lisansının da doğasına aykırıdır.
Yazılımı yaptığınız değişikliklerle birlikte yine GPL olarak dağıtmanız gerekir. Bilinenin aksine GPL ile lisansladığınız bir yazılımı ister satarak, isterseniz de verdiğiniz teknik destek üzerinden para kazanabilirsiniz.
SPYWARE:

Bilgisayar kullanıcıları hakkında, kendilerinin bilinçli rızası ve/veya bilgisi dışında veri toplayan yazılımlara spyware denir. Daha genel veya farklı anlamları da olan "malware" ve "adware" gibi adlar da spyware yerine kullanılabilmektedir.

Kullanıcının bastığı tuşları (yazdığı yazıları) kaydetmekten, görüntülediği web sayfalarının kaydını tutmaya, sabit diskindeki verileri taramaktan, İnternet’te yapılan aramaları izlemeye kadar değişik türde kişisel bilgi gizliliğinin ihlali anlamına gelen işlemleri gerçekleştiren spyware yazılımları, bu işlemlerle kişilerin banka şifrelerini çalmak gibi kanun dışı; ya da "kişiye özel reklam" (açılır pencereler, spam) gibi rahatsız edici ve bilgisayarın ağ ve sistem kaynaklarını tüketen (web sayfalarının görüntülenme hızının düşmesi veya bilgisayarın genel olarak yavaşlaması gibi) eylemleri gerçekleştirebilmektedir.

Spyware türü yazılımlar çoğu zaman, açık şekilde kanun dışı ve kullanıcıya doğrudan zarar verecek amaçlar için tasarlanmadıkları için kullanıcının rızası ile veya eylemleri sonucu bilgisayarlara kurulurlar. Bu iki açıdan (rıza alma ve açık zarar vermeme) virüslerden ayrılırlar. Ayrıca spyware'ler, virüsler gibi kendilerini herhangi bir yolla bir bilgisayardan diğerine kopyalamaz. Ancak kuruluma dair rıza veya onay bu zararlı yazılımın bilgisayardaki etkinlikleri konusunda kullanıcı açıkça bilgilendirilmeden alınır.

Kullanıcı bir web sayfasını açabilmek ya da düzgün görüntüleyebilmek için, İnternet tarayıcısına (Internet Explorer, Firefox, Opera gibi) bir eklenti (add-on, extension, plug-in) kurulması yönünde bir uyarı alır ve bir tuşla bu onayı verdiğinde spyware bilgisayarına yüklenmiş olabilir. Ya da kullanıcıya ücretsiz olarak bir hizmet sunan bir web sitesi (bedava yazılım, müzik, video, online oyunlar gibi) buna benzer yazılımların İnternet üzerinden bilgisayara kurulmasını şart koşabilir. Benzer şekilde bir takım bedava yazılımlar da kendi kurulumları sırasında ek olarak bazı spyware yazılımları kullanıcının onayını almaya çalışarak ya da gizlice kurmaya çalışmaktadırlar. Bu gibi siteler ve yazılım geliştiriciler, kullanıcılara ait özel bilgileri veya anonim istatistiki verileri reklam vs. gibi amaçlarla toplayan kişi veya gruplara para karşılığı satmakta ya da yazılımı yükletmek karşılığında çıkar elde etmektedirler.

WORM:

Solucan yani worm, virüs gibi, kendisini bir bilgisayardan diğerine kopyalamak için üretilmiştir. Fakat bunu otomatik olarak yapar. İlk olarak, bilgisayarda dosya veya bilgi ileten özelliklerin denetimini ele geçirir. Solucan bir kez sisteme girdikten sonra kendi başına ilerleyebilir. Solucanların en büyük tehlikesi, kendilerini büyük sayılarda çoğaltma becerileridir. Örneğin bir solucan, e-posta adres defterinizdeki herkese kopyalarını gönderebilir ve sonra aynı şeyi onların bilgisayarları da yapabilir.

TROJAN:

Trojan:Trojanlar ise genelde faydalı bir uygulama gibi görünüp bilgisayarımızdaki dosyalara zarar verir. Bilgilerimizi farkında olunmadan bu virüsü kullanan kişiye bilgilerimizi gönderebilir.

7 Kasım 2010 Pazar

ÇOK KULLANILAN DOS KOMUTLARI VE GÖREVLERİ

CD:Bu komut içinde olduğumuz dizinden başka bir dizine geçmemizi sağlar.
CD\:Ana dizine geçişi sağlar.
CD..:bu komut içinde olduğumuz konumdan r-bir üst dizine geçişi sağlar.
MDİçi boş olan bir dizin yapıyor.
RD:içi boş olan bir dizini siler.
DEL:Bu komut  dosyayı silmeye yarar.
DEL*.*:İçinde olduğumuz  dizindeki tüm dosyaları silmeye yarar.
COPY:Bir dosyayı kopyalamak için kullanılır.
REN:Dosyayı ve dizinlerin ismini değiştirmeye yarar.
DIR:İçinde bulunan dizindeki tüm dizin ve dosyaları gösterir.
DIR-S:İçinde olduğumuz dizindeki içdizinlerde dahil olmak üzere istenilen dosyayı ara.
DIR-P:İçinde olduğumuz dizinde dosya  ve dizinleri sayfalar halinde listeler.
DIR/AH:içinde olduğumuz  dizin içindeki gizli dosyaları ve dizinleri gösterir.
DIR/ON:Gösterilen dizin ve dosyaları harflere göre sıralar.
DIR/OE:Gösterilen dizin ve dosyaları uzantıya göre sıralar.
DIR/OS:Gösterilen dizin ve dosyaları boyutlarına göre  küçükten büyüğe doğru sıralar.
DIR/L:Gösterilen dizin ve dosyaları küçük harfle listeler.
DIR/OD:Gösterilen dizin ve dosyaları oluşturuldukları ya da değiştirildikleri tarihe göre listeler.
DIR-AD:İçinde olduğumuz dizin içinden sadece dizinleri gösterir.
DIR/W:dizinleri ve dosyaları yatay şekilde gösterir.
DIR/AR:İçinde olduğumuz dizin içindeki okunur dosyaları görüntüler.
DIR/AAİçinde olduğumuz dizinde arşiv niteliği taşıyan dosyaları görüntüler.
DIR/AS:İçinde olduğumuz dizinde sistem dosyasını gösterir.
DIR/ON:Gösterilen dizin ve dosyaları harflerine göre sıralar
CHERCDSK:Harddisk hakkında bilgi verir ve checkup yapar.
CHANDİSK:Harddiskteki hataları denetler ve onarır.

3 Kasım 2010 Çarşamba

OVERCLOCK,VERİ YOLU HIZI,KUZEY VE GÜNEY KÖPRÜSÜ,ARİTMETİK İŞLEM BİRİMİ

Overclock Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl yapılır? Overclock Türkçede tam karşılığını birebir bulamasada en uygun "hız aşımı-hız aşırtma"gibi terimlerle ifade edilmektedir.Biz kısaca overclock'a bir işlemciyi normal çalışma frekansının daha üstünde bir frekansda çalışmaya zorlamak diyebiliriz.

Bu ne demektir?Diyelimki elimizde P4 3000 mhz bir işlemcimiz var biz bunu 3200 mhz de çalışmaya zorlar ve başarılı olursak overclock yapmış oluruz.
Peki bunu nasıl yaparız?. Her işlemcinin bir iç frekansı vardır.Front side bus denilen (kısaca fsb) Türkçe olarak önyüz veri yolu diyebileceğimiz mhz cinsinden bir çalışma frekansı var ve bunun yanında her işlemcinin bir çarpan kat sayısı vardır (x9 , x10, x15 gibi) ve bu çarpan ile fsb hızını çarptığımızda işlemcinin asıl mhz ini bulmuş oluyoruz.Örnek olarak P4 3.0 ghz için bu değer fsb 200x15 olduğundan 3000 mhz dir.
VERİ YOLU HIZI
Bilgisayarınızın RAM’ını bir şehir CPU’yu da diğer bir şehir olarak düşünün. Onların arasında geniş bir yol var (Ön Yüz Veri Yolu). Hesaplama yaparken, grafik geliştirirken (sizin ve yazılımlarınızın isteyebileceği herşey) Veri Yolu Hızı bu talepleri karşılamak için verileri hızlı şekilde aktarır.
İpucu! hangi sistemi seçerseniz seçin, bileşenlerin birlikte çalışmasını sağlayın. Örneğin, bir ortam bilgisayarı oluşturuyorsanız, yüksek tanımlı videoyu idare eden 1333 MHz veri yolu hızı mükemmel olacaktır, yalnız CPU’nun bu işlem için uygun olduğundan emin olun.

2 Kasım 2010 Salı

KİŞİSEL BİR BİLGİSAYAR TOPLANMASI

Bilgisayar alırken çok farklı terimlerle karşılaşırız.Ne anlama geldiğini bilmediğimiz ama bunları öğrene biliriz.Mesala:
ANA KART ALIRKEN:Ana kart alırken kaliteli olmasına dikkat etmeliyiz.çünkü bütün bilgisayar parcaları buraya bağlanır ve bağlantı sağlanır.Firma olarak Asus,MSI,Gigabyte,Abit,chaintech.ama genel olarak gigabyte daha çok tercih ediliyor
HDD(HARD DİSK) ALIRKEN:Hersey bu birimde barınır.Eğer oyun,müzik,film seviyorsak daha büyük HDD kullanmalıyız.firma olarak seagate tavsiye ediliyor.çünkü sessiz çalışmamız,hız ve garanti bakımından.
CPU(İŞLEMCİ) ALIRKEN:Bilgisayarda yapmış olduğumuz tüm hareketler CPU sayesinde sağlanır.Bu alanda iki firma  yarısıyor.bunlar AMD-İNTEL.
RAM ALIRKEN:işlemciden sonra bilgisayarın hızına çok büyük etki eder.alırken anakart ile uyumuna çok dikkat ediklmeli.OEM ramlar tercıh edilebilir.Çünkü bozulma ihtimali düşüktür.
EKRAN KARTI ALIRKEN:yüksek verim alabilmek için iyi bir ekran kartı alınmalı.PCI-E ekran kartı için anakartınıza PCI-E destekli bir anakart olması gerekir.
OPTİK OKUYUCU ALIRKEN:CD,DVD okuma ve yazma birimleridir.PHİLİPS,SAMSUNG,LG tercıh edebıliriz.Dvd-rawlar günümüzde hem kullanım hem fiyat açısından çok idealdir.
LCD ALIRKEN:LCD alırken bir kac seye dikkat etmeliyiz.
1-Kontrsat,parlaklık ve çözünürlüğü en yüksek olanı.
2-Tepkime süresi en düşük olanı.
3-Görüş açısından en iyi yüksekliği vereni.
PSU(POWER SUPPLY):Güçlü bir PSU alınmalıdır.mesala 400 wattlık.Eğer 8800 gt gibi ekran kartı alacaksanız 550 watt tavsiye edilmektedir.