3 Kasım 2010 Çarşamba

OVERCLOCK,VERİ YOLU HIZI,KUZEY VE GÜNEY KÖPRÜSÜ,ARİTMETİK İŞLEM BİRİMİ

Overclock Nedir? Ne işe Yarar? Nasıl yapılır? Overclock Türkçede tam karşılığını birebir bulamasada en uygun "hız aşımı-hız aşırtma"gibi terimlerle ifade edilmektedir.Biz kısaca overclock'a bir işlemciyi normal çalışma frekansının daha üstünde bir frekansda çalışmaya zorlamak diyebiliriz.

Bu ne demektir?Diyelimki elimizde P4 3000 mhz bir işlemcimiz var biz bunu 3200 mhz de çalışmaya zorlar ve başarılı olursak overclock yapmış oluruz.
Peki bunu nasıl yaparız?. Her işlemcinin bir iç frekansı vardır.Front side bus denilen (kısaca fsb) Türkçe olarak önyüz veri yolu diyebileceğimiz mhz cinsinden bir çalışma frekansı var ve bunun yanında her işlemcinin bir çarpan kat sayısı vardır (x9 , x10, x15 gibi) ve bu çarpan ile fsb hızını çarptığımızda işlemcinin asıl mhz ini bulmuş oluyoruz.Örnek olarak P4 3.0 ghz için bu değer fsb 200x15 olduğundan 3000 mhz dir.
VERİ YOLU HIZI
Bilgisayarınızın RAM’ını bir şehir CPU’yu da diğer bir şehir olarak düşünün. Onların arasında geniş bir yol var (Ön Yüz Veri Yolu). Hesaplama yaparken, grafik geliştirirken (sizin ve yazılımlarınızın isteyebileceği herşey) Veri Yolu Hızı bu talepleri karşılamak için verileri hızlı şekilde aktarır.
İpucu! hangi sistemi seçerseniz seçin, bileşenlerin birlikte çalışmasını sağlayın. Örneğin, bir ortam bilgisayarı oluşturuyorsanız, yüksek tanımlı videoyu idare eden 1333 MHz veri yolu hızı mükemmel olacaktır, yalnız CPU’nun bu işlem için uygun olduğundan emin olun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder